Съпругата на Мицотакис фигурира в Paradise Papers

Кириакос Мицотакис е син на бившия премиер и лидер на "Нова демокрация" Константинос Мицотакис.
Кириакос Мицотакис е син на бившия премиер и лидер на "Нова демокрация" Константинос Мицотакис. / БГНЕС

В скандалните документи Paradise Papers за сметки в офшорки фигурира и името на Марева Грабовски Мицотакис, съпруга на лидера на гръцката консервативна партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис.

Според журналистическото разследването тя е посочена като акционерка на компанията „Етерина кепитъл мениджмънт“ с централа на Каймановите острови в Карибско море. Вестник „Етнос“ твърди, че Мицотакис притежава 50% от акциите, а и е ръководила фонд с централа на Британските Вирджински острови. За вестника съпругата обясни, че когато от нея били поискани документите в рамките на разследването, тя е била в чужбина и не е имала достъп до тях.

Все пак съпругата посочи, че поисканите документи са били изпратени от компанията.

Семейството на опозиционния лидер вероятно от месеци е знаело за провежданото разследване за офшорни компании и затова ден преди огласяването на разкритията за съпругата, „Нова демокрация“ излезе със съобщение, в което са посочени „добрите“ и „лошите“ страни на офшорните компании.

Кириакос Мицотакис е син на покойния лидер и любим министър-председател на гърците Константинос Мицотакис /1990-1993 г./ и брат на бившия външен министър Дора Бакояни. /БГНЕС