Тачи: 2018 г. е от решаващо значение за евроатлантическата перспектива на Западните Балкани

Следващата 2018 г. може да бъде решаваща за евроатлантическата перспектива на Западните Балкани.
Следващата 2018 г. може да бъде решаваща за евроатлантическата перспектива на Западните Балкани. / БГНЕС

Следващата 2018 г. може да бъде решаваща за евроатлантическата перспектива на Западните Балкани и това ще зависи от готовността на региона за преодоляване на нерешените проблеми, каза снощи в Прищина косовският президент Хашим Тачи.

„Работя изцяло в тази насока, защото не мисля, че има нещо по-важно от мира и добросъседските отношения”, каза той на конференция, посветена на НАТО и Западните Балкани.

Държавният глава подчерта, че Косово е единствената държава от Западните Балкани, която е започнала "диалог за историческо помирение между албанците и сърбите".

„Аз като президент, но и останалите политици от тази страна, искаме да затворим главата на вражда с Белград чрез нормализиране на отношенията по пътя към Брюксел”, посочи той.

Тачи смята, че през следващата година Косово и Сърбия ще постигнат напредък и ще подпишат историческо споразумение за нормализиране и помирение. Според него Косово е изправено пред „парадокси от специален вид”, тъй като "без съмнение е най-проевропейската и проамериканска държава, но е и най-изолирана".

„Косово е пример, не само в тази част на Европа, за междурелигиозна и междуетническа толерантност, но за съжаление все още не сме член на ЮНЕСКО заради политическите бариери на Сърбия и останалите страни, които злоупотребяват с ЮНЕСКО за политически цели”, заяви президентът.

Той добави, че Прищина е "шампион в региона в борбата срещу тероризма и въпреки това все още не е член на Интерпол". /БГНЕС