„Касапинът на Босна“ все още е герой у дома

 В Трибунала в Хага.
В Трибунала в Хага. / БГНЕС

Душко Младич показва портрета на стената, който е на любимия му братовчед Ратко, командващ босненската сръбска армия по време на войната, който следващата седмица ще разбере дали е осъден за геноцид и престъпления срещу човечеството.

„Гарантирам ви, че той не е виновен дори за едно убийство“, защитава Душко своя „идол“, който очаква присъда от съдиите на ООН в Хага за действията си в кървавия босненски конфликт в периода 1992-1995 г.

Ратко Младич стана известен в международен план като „Касапина на Босна“, в частност за своята предполагаема роля в 44-месечната обсада на Сараево и избиването на повече от 8000 мъже и момчета мюсюлмани в Сребреница.

Но в селото на неговото семейство Божановичи – и в останалата част от босненската сръбска общност Република Сръбска (РС) – на 74-годишния генерал масово гледат като на герой за неговата роля в гражданската война.

„Ако те го познаваха на 60 процента от това как аз го познавам,“ казва Душко, „той веднага ще бъде оправдан и награден.“

На съд от 2012 г. в Международния трибунал за бивша Югославия (ICTY), Младич е изправен да бъде осъден на 22 ноември по 11 обвинения, свързани с войната, включително геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Около 100 000 души бяха убити, а други 2,2 млн. бяха разселени по време на конфликта.

В Божановичи в Северна Босна неговият братовчед все още живее на една непавирана улица с табела ул.„Генерал Младич“, срещу къщата, където се е родил генералът.

Душко, пенсиониран строителен работник и самият бивш войник, припомня дните, когато Младич си дошъл в отпуск от югославската армия, направил купа сено в полето и правел играчки оръжия от парчета дърво за своя по-млад роднина. Душко с гордост показва на репортери на АФП бутилка домашна „ракия“, плодово бренди, популярно на Балканите, с етикети, носещи снимки на генерала. „Ако стоим от страната на справедливостта, истината, Бог, той трябва да бъде оправдан“, настоява Душко.

Стенопис в предградие на Белград.
Стенопис в предградие на Белград. / БГНЕС

Кмет без емоции

Войната приключи със сделка, която раздели Босна по етническите линии на две полунезависими единици: сръбската РС и Федерация Босна и Херцеговина, доминирана от босненските мюсюлмани (известни като бошняци) и хървати. В РС, където живеят около 1 млн. сърби, Младич „ще си остане герой, независимо от всичко“, каза Момчило Краишник, на 72 г., бивш председател на парламента на РС. Самият Краишник беше осъден на 20 г. затвор в Хага и беше освободен през 2013 г., след което беше посрещнат триумфално у дома в РС.

В Сребреница, мястото на масовото убийство за три дена през юли 1995 г., хилядите бели надгробни камъни на градското гробище не променят мнението на сегашния кмет. Броят на мъртвите, вписан на паметната плоча – 8 372 - „не е точен“ и Младич „лично не е извършил никакво престъпление“, каза Младен Груйчич, на 35 г., който миналата година дойде на мястото на кмета бошняк. Младич е овинен в геноцид за масовото убийство, считано за най-голямото зверство, извършено в Европа след Втората световна война.

„Сръбският Де Гол“

В Пале,град, пълен с паметници на бивши бойци и разраснал се със сърби, напуснали Сараево, на 15 километра по на запад, духът на Младич остава непокътнат.

"Всеки жител на РС би бил щастлив да приветства оправдателна присъда", казва Янко Сеслия, президент на групата на ветераните "Бели вълци", бивша паравоенна единица от командоси.

57-годишният описва Младич като "сръбски Де Гол", сравнявайки го с покойния френски генерал и държавник.

Йелена Секара, медицинска сестра към петдесет години, казва, че ще отнеме много време, за да се намери друг такъв "велик патриот", който се бори срещу "международни престъпници, окупатори и фашисти".

През август 1993 г. с лидера на босненските сърби Радован Караджич.
През август 1993 г. с лидера на босненските сърби Радован Караджич. / БГНЕС

64-годишният Миле Косорич, бивш старши офицер, който се е бил по заповедите на Младич, настоява, че никога не му е било заповядвано да извършва престъпления и никога не е чул генерала да го прави. "Мисля само, че ако не бяхме се защитили, нямаше да ни има повече", казва Косорич, сега пенсионер в крепостта на сръбските националисти Хан Пиесак, близо до мястото, където Младич построи военновременния си щаб в гъста борова гора.

Три истини

В офиса на неговата бензиностанция в предградие на Пале, бившият затворник Краишник е поставил гражданска награда, получена от сегашния политически шеф на босненските сърби Милорад Додик. „Навсякъде истината е уникална, с изключение на Босна и Херцеговина. Тук има три истини – за хървати, сърби и бошняци,“казва Краишник. Той обяснява, че сърбите вярват, че съдът е бил създаден само срещу сърбите, които са били „осъждани за престъпления, за които други дори не са били обвинявани“. Той предупреждава, че „омразата“, родена през 90-те години на миналия век, „трудно ще бъде изкоренена“. Неотдавнашното оправдаване в Сараево по обвинения в престъпления срещу сърбите на бошняшкия командир от Сребреница Насер Орич предизвика гняв в РС. „Това е най-срамното отсъждане в историята“, каза кметът на Сребреница Груйчич. Той е убеден, че Босненската и международната правосъдни системи продължават „да определят сръбския народ като склонен към геноцид“. Ако Орич беше осъден, „този образ би се променил“./БГНЕС

...............

Русмир Смаджилходжич, Никола Годише, АФП.