Правителствата на Македония и Сърбия ще имат съвместно заседание в началото на 2018-та

Срещата между двамата премиери.
Срещата между двамата премиери. / БГНЕС

В началото на следващата година ще се проведе съвместно заседание на македонското и сръбското правителство. Това бе обявено на срещата в Белград между премиерите Ана Бърнбич и Зоран Заев.

Зоран Заев за пръв път е на посещение в Сърбия като премиер на Република Македония, а срещата с него е първа по рода си и за Ана Бърнабич.

Предвижда се съвместното заседание Скопие-Белград да се проведе в края на февруари и началото на март. БГНЕС припомня, че в четвъртък македонското правителство ще проведе съвместно заседание с българското правителство, а през декември с правителството на Албания.

Двамата премиери подчертаха, че регионалното сътрудничество е важно за мира и стабилността.

Няма европейска интеграция без Западните Балкани. Проектите по коридор 10 и газопровода Враньо-Куманово ще работят. Един от деликатните проблеми е диалогът Белград- Прищина, който Македония цени и от който зависи бъдещето на Западните Балкани в ЕС, заяви на срещата Зоран Заев.

"Македония уважава диалога, който Сърбия води с Косово, тоест между Белград и Прищина, и вярвам, че ще бъде намерено решение в интерес на Сърбия. Ние изцяло го подкрепяме (диалога) и се надяваме, че това ще стане скоро, защото това е важно за Сърбия и нейната европейска перспектива, но също така от този въпрос зависи и перспективата на целия наш регион", заяви Зоран Заев на съвместната пресконференция с Ана Бърнабич.

На свой ред Ана Бърнабич добави: "Това не означава, че всичко ще бъде без проблеми, но е важно да има диалог. Мисля, че това е основното послание от днешната среща. Само чрез диалог можем конструктивно да решим проблемите и мисля, че диалогът няма да спре в следващия период и че ще се отворим за по-нататъшно сътрудничество. Никой не поставя проблемите под килима".

Бърнабич заяви, че на срещата бяха обсъдени конкретни проекти и сътрудничеството, а също че се работи за подписването на договор по време на съвместното заседание на двете правителства.

Двамата премиери обсъдиха възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество, като според тях просто в това отношение има перспективи в сферата на инвестициите. Те изразиха интереса на страните си към инициативи в дигитализацията, информационните технологии, старт-ап компаниите и технологичните паркове.

Гражданите на република Македония смятат, че Сърбия е на първо място от съседните държави, с която отношенията са подобрени най-много през последните пет години, заяви още македонският премиер Зоран Заев. По думите му Сърбия е съсед, с която македонците имат най-силен личен опит, чиято история и култура познават най-добре, към който имат най-позитивно мислене и с който биха искали да имат най-близки отношения.

„Ние сме близки народи и нашите връзки като политици е да отговаряме на интересите и да задълбочаваме сътрудничеството между нашите два народа“, подчерта Зоран Заев. По думите му той е готов всеки път да вдигне телефона, за да обсъди със сръбската страна съществуващи или възникващи проблеми.

Във връзка с правата на националните малцинства Бърнабич изтъкна, че се придава голямо значение на националните малцинства и двете страни са отворени към постигане на напредък за всичко, което трябва да се направи за националното малцинство.

„Има много въпроси около учебниците, образованието, култура, правата и очаквам да продължим да работим в това отношение. Това беше много важна тема на срещата“, подчерта тя.

Зоран Заев ще бъде също приет от сръбския президент Александър Вучич.

Посещението му ще завърши със среща с представители на македонската общност в Сърбия, които ще предадат дарение с подходяща литература по македонски език, класици и помощни учебни средства, за да се засили изучаване на предмета "Македонски език с елементи на националната култура“. /БГНЕС