Правозащитници апелират Гърция да подобри бежанските лагери преди зимата

20 популярни правозащитни групи от цял свят призоваха Гърция да подобри условията в бежанските лагери.
20 популярни правозащитни групи от цял свят призоваха Гърция да подобри условията в бежанските лагери. / БГНЕС

20 популярни правозащитни групи от цял свят призоваха Гърция да подобри условията в бежанските лагери и предупредиха , че това е "въпрос на живот и смърт" преди началото на зимата. "Ние сме в надпревара с времето. Животът отново ще бъде загубен тази зима - освен ако хората не могат да се придвижват по организиран и доброволен начин до континенталната част", каза Яна Фрей, директор на дирекция "Международна спасителна комисия" в Гърция. "Това е въпрос на живот и смърт", добави тя.

Групите, сред които и "Амнести интернешънъл" и "Хюман Райтс Уоч", припомниха, че в лагерите на Лесбос, Самос и Хиос се намират близо 11 000 души. "Хиляди, включително самотни жени и много малки деца, са принудени да живеят в летни палатки и спят на земята, докато времето се влошава", се казва в общото изявление. "Някои жени са принудени да споделят палатки с непознати мъже, което застрашава неприкосновеността на личния живот и безопасността", пише още там.

Гръцките власти заявиха, че са предпазливи да преместят на континента голям брой лица, търсещи убежище. "Преместването на хора от острова до континента не решава проблема… веднага ще дойдат и други", каза министърът на миграцията Янис Музалас пред репортери по-рано този месец.

Правителството се опитва да създаде допълнително пространство за лагери на островите, но местните власти се противопоставят на проекта. На Лесбос бе организирана 24-часова обща стачка в понеделник, с искане за незабавното прехвърляне на хиляди бежанци, надвишаващи капацитета на лагерите. /АФП