Прокурор Брамерц: Хърватските лидери да се вгледат в миналото и да работят за помирение

Главният прокурор на трибунала на ООН за военни престъпления Серж Брамерц призова хърватските лидери да се вгледат в това, което се е случило в миналото и да работят за помирение след самоубийството на босненски хърватски генерал в Хага.

В сряда хърватският подсъдим Слободан Праляк погълна отрова пред съдиите в трибунала на ООН, веднага щом чу, че 20-годишната му присъда за военни престъпления през 90-те години на Балканите е окончателно потвърдена.

„Жалко, че г-н Праляк реши да сложи край на живота си”, каза главният обвинител на Международния трибунал за бивша Югославия.

„Но разбирате, че в мислите си съм с жертвите и оцелелите от престъпленията, за които той беше осъден”, добави Брамерц.

Предварителните резултати от аутопсията показаха, че 72-годишнишаят Праляк вероятно е починал от инфаркт, след като е погълнал калиев цианид.

Безпрецедентният инцидент беше разследван от холандски прокурори и от самия трибунал, за да се разбере как Праляк е успял да внесе бутилката с отрова в силно охранявания съд в Хага.

Това беше последната присъда, произнесена от трибунала, който затваря врати на 31 декември след 24 години разследвания на отговорните за най-големите зверства в Европа след Втората световна война.

Съдиите потвърдиха, че Праляк и петимата му съпроцесници са били част от „организирана престъпна група” за етническо прочистване от босненски мюсюлмани през войната.

Хърватските официални лица бяха разгневени, че съдиите потвърдиха първоначалните изводи по делото, че „крайната цел” на криминалната група в Босна е била споделяна от покойния хърватски президент Франьо Туджман, смятан за „баща” на страната си.

„Мнозина хървати отказват да зачитат съдебния процес и доказаните факти и твърдят, че осъдените военнопрестъпници всъщност са герои”, каза Брамерц.

След смъртта на Праляк хърватите отдаваха многократно почит на покойния генерал и полагаха цветя и палеха свещи на площади в Хърватия и Босна. А хърватският премиер Андрей Пленкович каза, че присъдата на трибунала е „дълбока морална несправедливост”.

Брамерц подчерта, че присъдата е от „огромно значение” и добави, че страна членка на ЕС трябва да е по-съсредоточена върху помирението и намирането на съгласие по отношението на близкото минало. /АФП