Пендаровски: Скопие ще изпълни задълженията си до срещата на върха на НАТО през 2018 г.

Задълженията на Скопие ще бъдат изпълнени до следващата среща на върха на НАТО през юли 2018 г.
Задълженията на Скопие ще бъдат изпълнени до следващата среща на върха на НАТО през юли 2018 г. / БГНЕС

Задълженията на Скопие ще бъдат изпълнени до следващата среща на върха на НАТО през юли 2018 г. Ще бъдат завършени, но в процеса на приемане на нови членове влияние ще имат и възгледите на останалите държави членки, каза в интервю за „Дойче веле“ Стево Пендаровски, национален координатор за подготовката на Македония за членство в НАТО. Той изрази надежда, че този път ще бъде доминиращ колективният интерес за сигурна Европа.

Политикът посочи, че външната и вътрешната атмосфера са се променили значително отпреди 9 години.

„Три нови страни в региона станаха членове на НАТО. ЕС беше за Балканите само технически, по същество играеше пас заради вътрешните разногласия за бъдещето на европейския проект и САЩ, които след 11 септември вече имаха регионалното лидерство над Брюксел. Това остави свободно място за по-голямо присъствие на Русия, но и за независимия пробив на Турция, който започна да се появява отвъд дългогодишната западна рамка. В отсъствието на ефективен външен мониторинг, няколко регионални лидери започнаха да проявяват недемократично поведение, без да получат санкции от Брюксел“, каза той.

Иронията на историята, смята Пендаровски, е, че днес почти всички усилия на правителството за реформи са насочени в действителност към нивото, което беше достигнато през декември 2005 г.

„Според оценките на НАТО, Македония през 2008 г. имаше изпълнени критерии за членство, така че въпреки дългогодишните усилия на режима в противоположната посока, във военно-техническо отношение бързо можем да се върнем към старите позиции. Тук обаче бих искал да подчертая конкретно въздействието върху развитието на икономиката в резултат на членството в НАТО. Всички бивши комунистически държави, които са приети в алианса, отчитат скок на преките чуждестранни инвестиции през първите две години. Безспорен факт е, че не бяха забелязани изключения, като се започне от първата вълна през 1997 г. и се стигне до Хърватия, Албания и Черна гора. Нашите задължения до следващата среща на върха през юли 2018 г. ще бъдат завършени“, заяви експертът.

По неговите думи, през последните три години Македония никога не е била политически по-стабилна, с положителни показатели за пълно завръщане към правилния път през 2018 г.

Стево Пендаровски преди десет дни бе назначен от правителството като национален координатор за подготовката на Македония за членство в НАТО. Македония последно имаше национален координатор за НАТО в периода 2006-2009 г., когато сегашният министър на външните работи Никола Димитров беше на тази длъжност. Постът остана "задържан" след неуспеха на Македония да получи покана за членство на Букурещката среща през 2008 г. /БГНЕС