Книга, парк и спортна зала в Турция в памет на Наим Сюлейманоглу

Книга, парк и спортна зала в Турция в памет на Наим Сюлейманоглу
Книга, парк и спортна зала в Турция в памет на Наим Сюлейманоглу / БГНЕС

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу, роден в село Птичар, Кърджалийско и починал миналия ноември, ще живее в книга, парк и спортна зала вече носят неговото име, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Председателят на турската федерация по вдигане на тежести Тамер Ташпънар планира да напише книга за живота на „Джобния Херкулес“. Още не е измислил заглавието, но вече събира всички възможни сведения, документи, фотографии и спомени на близките на Наим, които ще заложи в 4 отделни глави. В първата ще се разказва за преживелиците на Наим в България, във втората - за приключението му, свързано с пристигането в Турция.

Покойният президент Тургут Йозал поема съдбата на големия спортист в свои ръце, плаща 1 млн. долара на София, а Наим е посрещнат с невиждани почести на площад Таксим в Истанбул и после в Анкара. В третата част ще бъдат описани всички негови участия в турнири и успехите му, а в последната – как стига до кончината си.

„Няма друг спортист, който да е посрещан така в Турция. Тогава в България турците бяха подложени на асимилация, а той беше разтърсен от смяната на имената, вече се казваше Наум Шаламанов и това бе огромна обида за него. Идването му в Турция е достойно да бъде разказано във филм. Лесно е да отпечаташ книга, но е трудно да я напишеш“, казва Ташпънар.

Той е събрал всички интервюта, видеофилми и документи за състезанията, свързани с Наим. Важно му е книгата да съдържа повече фотографии, защото според него самите текстове няма да бъдат прочетени. Освен това федерацията планира и международен турнир по вдигане на тежести на името на Наим Сюлейманоглу, сега проблем е осигуряването на бюджет за него, предстои среща в спортното министерство. На подобен турнир нито Европа, нито световната федерация могат да кажат „не“, смята Ташпънар.

Всяка година в Турция ще се провеждат шампионати по щанги на името на Наим, такъв вече е включен в програмата за 2018 г. Вчера в Текирдаг с тържествена церемония бе открита спортна зала, която носи името на световния и олимпийски шампион, който почина на 18 ноември миналата година. Също вчера на първото за годината заседание на общинския съвет в Авджълар с пълно единодушие бе взето решението паркът до сградата на кметството да носи името на Наим Сюлейманоглу. /БГНЕС