Столтенберг: След реформите мястото на Македония е в НАТО

Шекеринска иска Македония да стане 30-ти член на алианса.
Шекеринска иска Македония да стане 30-ти член на алианса. / БГНЕС

Македония показа, че има капацитет да проведе реформи в духа на ценностите на НАТО, да се фокусира върху демократичните процеси, реформите в отбраната, да напредне с добросъседските отношения и да стане фактор на стабилността в региона.

След осъществяването на реформите мястото на Македония е в НАТО. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на среща с македонския министър на отбраната Радмила Шекеринска.

По време на разговора Шекеринска е подчертала, че между гражданите и на политическата сцена в Македония има недвусмислен консенсус, че държавата трябва да стане пълноправен член на НАТО и Европейския съюз. Тя информира госта за увеличаване на бюджета за отбрана, както и за възможността за увеличаване на македонския контингент в Афганистан.

„Осъществяването на нашата стратегическа цел Македония да стане 30-ия член на НАТО е от голямо значение, не само заради нашата страна, но и заради мера и стабилността на Балканите“, каза Шекеринска.

Столтенберг изрази задоволство от действията на правителството и министерство на отбраната в развитието на добросъседските отношения и допълни, че Македония има пълна поддръжка за реализиране на реформите. Шефът на НАТО допълни, че подкрепя стремежа на Македония да стане член на пакта и че има причини да бъде оптимист, но без да се губи реализмът, защото все още има предизвикателства. /БГНЕС