Столтенберг и Заев: Спорът за името може да се реши, няма план „Б”

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът няма план „Б” за влизането на Република Македония в пакта. „Спорът за името може да се реши”, каза Столтенберг на съвместна пресконференция с премиера на Македония Зоран Заев.

Спорът за името с Гърция трябва да бъде решен. Няма друга възможност страната да се присъедини към НАТО. Това беше подчертано на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008, а след това повторено на срещата на върха в Уелс през 2014 и във Варшава през 2016, отбеляза Столтенберг.

Имате голям обрат в реформите, но трябва да сме реалисти. НАТО взема решения с консенсус. Ето защо наистина се надявам, че ще разрешите спора за името и приветствам новия импулс в преговорите. НАТО не може да разреши спора за името и да направи предложения, които сами трябва да определите, каза Столтенберг.

Що се отнася до осъдителната присъда от Хага за временното споразумение, Столтенберг смята, че това е съдебно решение, но пактът взема политическо решение, което трябва да бъде договорено между всичките 29 държави-членки.

Премиерът Заев оцени ролята на генералния секретар на НАТО като решаваща за истинското насърчаване и подкрепа на македонските очаквания, че 2018 ще бъде историческа година за Македония, региона, НАТО и ЕС.

Не мога да не изразя удовлетворението си от подновения интерес на НАТО към Западните Балкани във важен и чувствителен геостратегически момент. Време е да се въведат процесите на интеграция на всички страни в региона, които искат да бъдат част от семейството на Северноатлантическия алианс. Ние сме готови да работим заедно за постигането на тази цел, подчерта министър-председателят Заев.

Голямо мнозинство от нашите граждани искат членство в ЕС и НАТО. Правителството на Република Македония създава условия за изграждане на национален консенсус с всички ключови и решаващи политически субекти с президента на държавата и опозицията за завършване на нашата интеграция в НАТО, каза Заев.

Той подчерта, че правителството е твърдо ангажирано с вътрешния процес на реформи, който укрепва и насърчава македонската демокрация, за да бъде в съответствие с политическите критерии за членство в НАТО. /БГНЕС