Кметът на Солун за протеста: Тези хора не са информирани, фантазират си разни неща

Хората са много слабо информирани, каза Бутарис.
Хората са много слабо информирани, каза Бутарис. / БГНЕС

Кметът на Солун Янис Бутарис категорично се разграничи от днешния протест в града, срещу правото на Република Македония да използва термина "Македония" в своето име.

Митингът бе организиран от няколко националистически формации, включително и от неонацистката "Златна Зора". Според силите на реда в него са участвали около 30 000 души.

"Много съм разочарован, защото след 25 години спорове за името на Скопие ние сме в същата позиция. Психологията, отношението на много гръцки граждани не се е променило. Проблемът е, че хората смятат, че Македония ще ни отнеме идентичността, никой няма да го направи. Те не са заплаха за нас. Хората са много слабо информирани, въобразяват си разни неща, които не са истина, че те ще ни откраднат историята, ще ни превземат”, каза Бутарис пред бТВ.

Кметът Бутарис има ключова роля за началото на преговорите между властите в Скопие и Атина за името Македония.

Премиерът Ципрас също се разграничи от националистически призиви в страната.

Призовавам нашите съграждани да бъдат трезви и да разграничават това, което е добре за националния интерес и това, което не е. Липсата на решение по спора за името го подкопава, заяви Ципрас и добави: „В продължение на 25 години нашите съседи са признати под името „Република Македония“ от редица страни по света, докато ние се борим навсякъде, да ги наричат БЮРМ“.

"И не е абсурдно да се включи наименованието „Македония“ в едно съставно име – географско, но така че за всички да е ясно, че то няма да съдържа претенции към историята и териториалната цялост на други народи", каза още Алексис Ципрас. /БГНЕС