Могерини: Стратегията дава конкретна перспектива за евроинтеграцията на 6 страни

Йоханес Хан и Федерика Могерини.
Йоханес Хан и Федерика Могерини. / БГНЕС

Западните Балкани са географска част от Европейския съюз, споделяме обща история и ще имаме общо бъдеще в рамките на Европейския съюз. Това заяви върховният представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини на съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

Двамата представиха Стратегията на Европейския съюз за разширяване с държавите от Западните Балкани. Този така очакван документ включва шест страни: Република Македония, Сърбия, Косово, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина. Европейският съюз очаква от тези държави напредък в следните области: върховенство на закона, социално-икономическо развитие, помирение и подобряване на добросъседските отношения.

„Стратегията дава обща конкретна перспектива за евроинтеграция на всяка от шестте страни-партньорки въз основа на техния напредък“, заяви Могерини.

В документа се посочва 2025 г. като евентуална година, когато могат да бъдат приети нови членове в Евросъюза, ако съответните критерии бъдат изпълнени. Тази дата обаче не е задължителна.

„Това не е крайният срок, когато нещо трябва да се направи, но реална перспектива за периода, когато се очаква някои страни да завършат цикъла на преговори, а тези, които не са започнали да го започнат“, каза Могерини.

Тя заяви, че и гражданите, и лидерите на страните от Западните Балкани са решени, че искат да бъдат част от ЕС, а със стратегията те отвръщат по същия начин т.е. им казват, че и ЕС вижда същата перспективата за този регион. Могерини очакват страните да работят по реформите, необходими за интеграция, и да се подкрепят взаимно.

"Да върнем Западните Балкани в ЕС не в далечно бъдеще, а по време на нашето поколението. Следващите месеци ще бъдат интензивни и амбициозни и се надявам, че следващите месеци ще ги запомним като крайъгълен камък и ключ към ЕС. Броят на членовете не е обвързан с 27 и може да бъде по-голям. Ние сме заедно в това, ние се нуждаем от издръжливост, смелост и решителност“, подчерта Могерни.

Държавите-членки няма да приемат нови страни в Европейския съюз, които не си решили двустранните си спорове. Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

[b]ЕК представи нови водещи инициативи и подкрепа за реформите[/b]

Стратегическият документ разяснява стъпките, които Черна гора и Сърбия следва да предприемат за приключване на присъединителния процес до 2025 г.; другите държави могат да ги настигнат, но засега Черна гора и Сърбия са единствените две държави, с които вече се водят преговори за присъединяване. Тази перспектива в крайна сметка зависи от силната политическа воля, осъществяването на реални и трайни реформи и окончателното разрешаване на споровете със съседните държави.

Западните Балкани са свързани с ЕС исторически.
Западните Балкани са свързани с ЕС исторически. / БГНЕС

Албания и Република Македония отбелязват значителен напредък по пътя си към ЕС и Комисията е готова да изготви препоръки за започването на преговори за присъединяване въз основа на изпълнените условия. Комисията ще започне изготвянето на становище относно молбата за членство на Босна и Херцеговина след получаване на изчерпателни и цялостни отговори на своя въпросник. При непрекъснати усилия и ангажираност Босна и Херцеговина би могла да стане кандидат за присъединяване. Косово има възможност за траен напредък чрез изпълнение на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, както и да ускори напредъка си по пътя към ЕС, когато обективните обстоятелства са налице.

За изпълнението на стратегията за Западните Балкани и за подкрепа на плавния преход към членство е абсолютно необходимо да има подходящо финансиране. Комисията предлага постепенно увеличаване на финансирането по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) до 2020 г., доколкото е възможно в рамките на разпределените средства по текущия пакет. Само за 2018 г. вече е предвидена предприсъединителна помощ за Западните Балкани в размер на 1,07 милиарда евро в допълнение към близо деветте милиарда евро през периода 2007—2017 г.

Освен това Комисията оповести шест водещи инициативи с конкретни действия, които ЕС ще предприеме през следващите години в подкрепа на усилията за трансформация на Западните Балкани в области от взаимен интерес.

[b]Позицията на България[/b]

Приветствам приетата от Европейската комисия Стратегия за Западните Балкани. С нея категорично се декларира желанието Европа да се развива като континент на стабилността, сигурността и просперитета. Това заявява премиерът Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Западните Балкани са основен акцент на българското председателство на Съвета на ЕС.
Западните Балкани са основен акцент на българското председателство на Съвета на ЕС. / БГНЕС

На шестте страни и техните народи се дава европейска перспектива и ясен знак, че още през 2025 г. тези, които са готови, може да станат членове на ЕС, подчертава премиерът.

Българското правителство ще подкрепя страните от Западните Балкани в процеса им на подготовка за членството. Очакваме всички през май в София да обсъдим как заедно и най-ефективно да продължим във вярната посока, подчертава Борисов. /БГНЕС