Анкара недоволна от напрежението в Егейско море

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой изрази загриженост от забележките на гръцкия външен министър относно гръцкото отношение към Турция.

Аксой каза, че изявлението на гръцкия министър Никос Кодзияс, което той направи по телевизията на 16 февруари, в което той казаq че Гърция ще покаже "не мирно поведение", е "тревожно" според Турция, съобщи в. „Хюриет дейли нюз“.

Аксой припомни телефонния разговор във вторник между министър-председателите на двете страни и каза, че Турция подчерта очакването си от Гърция да предприеме необходимите мерки за намаляване на напрежението в Егейско море. Въпреки различията между двете страни, разговорът е бил проведен в положителна атмосфера и са били обсъдени мерки за изграждане на доверие, както и съсредоточаване върху решенията на проблемите чрез диалог, добави той.

"В тази рамка отново подчертаваме, че нашата страна подкрепя премахването на ескалацията на напрежението в Егейско море", се казва в изявлението, и добавя: "За съжаление изглежда, че гръцкият външен министър е възприел подход, който не е мирен , пресича линията и е далеч от отговорността, изисквана от политическата му позиция. "

Аксой също така призова гръцкия министър да бъде разумен в съответствие с общите желания на турския и гръцкия премиери по време на телефонното обаждане.

Според гръцката агенция AMNA турски патрулен катер се блъснал в катер на гръцката брегова охрана край островите Кардак в югоизточната част на Егейско море на 12 февруари.

На 28 януари турската брегова охрана блокира гръцкия министър на отбраната Панос Каменмос и не му позволи да се приближи до турски острови в Егейско море.

Служителите на турската брегова отправиха предупреждение към Каменос, който се насочи към островите Кардак с десантна лодка, за да постави там венец. След предупреждението гръцката лодка напусна териториалните води на Турция.

Дългогодишният спор между Турция и Гърция относно необитаемите острови в Егейско море доведе двете страни на ръба на въоръжените конфликти през 1996 г. и до ново напрежение тази година. /БГНЕС