Македония премахна първия паметник от центъра на Скопие

На снимката: премахнатия вече паметник на Андон Лазов-Кьосето
На снимката: премахнатия вече паметник на Андон Лазов-Кьосето / БГНЕС

Тази нощ от центъра на Скопие бе премахнат един от най-оспорваните паметници от проекта "Скопие 2014" на режима на бившия премиер на страната Никола Груевски, предаде репортер на БГНЕС.

С кран бе свален от постамента паметникът на Андон Лазов-Кьосето, който се намираше пред квартала, където се помещават голяма част от съдилищата на страната. Веднага след това паметникът бе натоварен на камион и прехвърлен в складовете на Металургичния комбинат. Работниците, които го премахваха съобщиха, че заповедта е на Общинския инспекторат. Паметникът на Кьосето пред Върховния съд бе поставен през 2014 г.

С кран бе свален от постамента паметникът на Андон Лазов-Кьосето
С кран бе свален от постамента паметникът на Андон Лазов-Кьосето / БГНЕС

БГНЕС припомня, че проектът "Скопие 2014" започна при управлението на предишния премиер на Република Македония Никола Груевски. Този проект напълно промени центъра на Скопие, малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността, а редица фасади, включително на правителствената сграда, превърнати в барок. Всички легендарни личности от ВМРО бяха поставени върху коне. Повечето от тях никога не са били виждани да яздят кон.

Според различни изчисления "Скопие 2014" струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец. /БГНЕС