Ердоган иска в училищата да се изучава османския турски език

Президентът Реджеп Тайип Ердоган отново каза, че турският език от времето на Османската империя трябва да бъде учен в училищата, и заклейми предишните републикански периоди на „езикова революция“ за „разрушаване“ на турския език.

„Един от най-големите проблеми на сегашната история е, че нашият език се превърна в обект на политически обсъждания. В името на „езиковата революция“ нашият турски беше нападан с неприятни, скучни и бездушни думи. Направен беше опит за отслабване на връзката между нашата нация и нейната стара цивилизация“, каза Ердоган на церемония по награждаване на гимназисти в президентския дворец в Анкара.

Османският турски език е стара форма на турския, при която се използва арабското писмо, а много думи в нея са с персийски и арабски произход. Като част от културните реформи за създаване на светска държава от западен тип основателят на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк замени османския турски с латинската азбука.

През 1932 г. като част от плановете на Ататюрк за разпространяване на новата форма на турския език, беше създадено Турското езиково общество.

Ердоган отдавна критикува промените, казвайки, че те са довели до това Турция да скъса с историята си. „Нашата връзка с историята е прекъсната“, каза той. „Ако отрежете вената на една нация от нейния език, тогава ще отрежете връзките с дедите им", добави той.

"Ако днес по-младите поколения не могат да разберат Мехмет Акиф Ерсой, Йомер Сейфетин или Ахмет Хашими, да не говорим за Фузули или Бакъ, това е защото езикът ни е бил унищожен през този период", каза той, споменавайки имената на османски националистите от късните етапи на Османската империя.

"Вярвам, че периодът, който унищожи богатството на езика ни, отдавна е отминал. Но вярвам и че унищожението продължава. Поради тази причина мисля, че би било добре османският турски да бъде преподаван в училищата ", каза той.

Ердоган също така критикува влиянието на интернет върху езика, като призова гражданите да внимават да не използват чужди думи.

Той призова търговците да променят имената на магазините си, ако не са турски. /БГНЕС