Ген. Решетников: Спорът за името с Гърция ще се реши, САЩ и ЕС искат Македония в НАТО

Сградата на парламента в Скопие.
Сградата на парламента в Скопие. / БГНЕС

„Сигурно ще бъде намерен някакъв компромис, защото САЩ и Европа са заинтересовани Македония да влезе в НАТО и на Гърция ще бъде оказан много силен натиск“.

Това заяви генерал Леонид Решетников, бивш директор на влиятелния Руски институт за стратегически изследвания, в предаването "Свободна зона" на Георги Коритаров по Телевизия Европа

„Ние признахме по молба на България още по времето на президента Желю Желев Македония под това име“, припомни той и добави: „Не виждаме какъв е проблемът. Проблемът е в Гърция. САЩ ще окажат голям натиск и въпросът ще се реши“.

Спорът за името, който Гърция има с Република Македония, вече 27 години трови атмосферата не само между Атина и Скопие, но създава нестабилност на Балканите.

През последните няколко месеца преговорите за неговото разрешаване станаха по-интензивни. В Давос се срещнаха премиерите на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев. Последният заяви, че Македония няма териториални претенции към своята съседка и в знак на добра воля промени името на скопското летище, което се казваше до неотдавна „Александър Македонски“. Двамата се договориха преговорите да бъдат продължени от външните министри.

По-рано днес стана известно, че гръцкият външен министър Нкос Кодзияс е изпратил в Скопие предложенията за името. В четвъртък той трябва да посети Република Македония за преговори с Никола Димитров.

Очаква се в близките седмици и месеци спорът за името да бъде разрешен, а Република Македония да стане 30 член на НАТО и да получи покана за преговори за присъединяване към ЕС, може би дори още по време на българското председателство на Съвета на ЕС, което ще приключи в края на юни. /БГНЕС