Заев и Кодзияс: Бъдещето ни иска лидерски решения

На снимката: Никос Кодзияс, Зоран Заев и Никола Димитров
На снимката: Никос Кодзияс, Зоран Заев и Никола Димитров / БГНЕС

Бъдещето на Македония и Гърция трябва да бъде във фокуса на преговорите на двете страни при разрешаването на спора за името.

Това каза македонският премиер Зоран Заев по време на срещата с гръцкия външен министър Никос Кодзияс в сградата на правителството в Скопие.

"Трябва да сме решителни, да правим крачки, които ни водят към разрешаването на единствения открит въпрос между двете държави. Убеден съм, че подобен подход ще доведе до решение, което ще даде достатъчно приемливи аргументи както на институциите в двете държави, така и на опозицията, че това е достойно и за Република Македония и за Република Гърция", каза още Заев. Той определи като "значима днешната среща в разговорите за проблема, който има Гърция с конституционно име на Република Македония".

"Трябва да усъвършенстваме двустранните ни отношения. Да ги направим още по-добри след като решим проблема, защото гражданите и в двете държави, нашите приятели в ЕС, международната общност, очакват решение на този въпрос", каза още Зоран Заев.

"Настоящето и бъдещето търсят отговорност при разрешаването на откритите въпроси... Гърция като страна-членка на НАТО и ЕС, с най-старата традиция в демокрацията в региона, носи голяма отговорност при разрешаването на този въпрос. Трябва да намерим приемлив компромис и за двете страни", каза от своя страна дипломат №1 на Гърция Никос кодзияс. /БГНЕС