Ердоган чете редове от Корана в "Св. София"

Ердоган чете редове от Корана в "Св. София"
Ердоган чете редове от Корана в "Св. София" / БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган прочете редове от Корана в бившия патриаршески храм „Света София“ в Истанбул, с което предизвика недоволството на християните. Това съобщава The Independent.

Турският лидер издекламира първите редове от ислямското Свещено писание в чест на „душите на тези, които ни оставиха в наследство (сградата на храма), особено на завоевателите на Истанбул (Константинопол)“.

Самият президент описа свето изказване на „святото място“ като „трудно и вълнуващо“.

Ердоган произнесе речта си на откриването на фестивал на изкуствата. Церемонията мина в турския град край Босфора в храма „Света София“ („Айя София“), който дълго време е бил най-големият християнски храм, а сега е музей.

Изданието съобщава, че постъпката на турския лидер е възмутила Гърция, където 98% от населението изповядва православието. Атина се обяви срещу религиозните изказвания на Ердоган на територията на бившия християнски храм, като подчерта светския статут на днешния музей.

Храмът „Света София“ е завладян от османските нашественици в средата на XV век по време на завладяването на Константинопол. Тогава е превърната в главната джамия на Османската империя. През 30-те години на XX век Мустафа Кемал Ататюрк я превръща в музей като се разкриват скритите стари мозайки, но и запазва изградените допълнителни елементи от периода като джамия, за да стане символ на съвместното съществуване на различните религии.

Храмът е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. /БГНЕС, РИА-Новости