Георге Иванов не е повдигал въпроса за търсенето на подкрепа от Сръбската църква за уреждане на статута на Македонската църква

„От кабинета на македонския президент Георге Иванов категорично отхвърлиха твърденията, че той е заявил, че МПЦ-Охридска архиепископия трябва да се обърне към Сръбската църква за уреждане на своя статут. Този въпрос въобще не е повдиган и не е коментиран от президента”, уточниха за БГНЕС от канцеларията на македонския държавен глава.

Македонският президент Георге Иванов е поздравил вселенския патриарх Вартоломей с Великден. Двамата са говорили за единството на православната църква и помиряването на християнството с останалите религии.

"В момент, когато светът е изправен пред трудни предизвикателства, ние се нуждаем от обща ангажираност и ангажираност в защитата на християнските ценности и принципи, които се стремим да споделяме в духа на диалог и взаимно уважение", заяви македонският президент.

Георге Иванов е на посещение в Турция, където ще участва в заседанието на Евроазиатски икономически форум.

В същото време днес в Република Македония се очаква да пристигне гръцкият външен министър Никос Кодзияс. В Охрид той ще продължи разговорите за името със своя македонски колега Никола Димитров. /БГНЕС