Шекеринска: Гръцката позиция "да" на ЕС за Македония, "не" на НАТО е в синхрон с руската

Вицепремиерът и министър на отбраната Радмила Шекеринска очаква безрезервна подкрепа от САЩ за приема на Република Македония в НАТО, а във връзка с нерешения спор с Гърция за името подчерта, че само част от нещата зависят от македонската страна.

Коментирайки изявлението на министъра на външните работи на Гърция Никос Кодзияс, че до юни няма да се постигне компромис за името, Шекеринска напомни, че за Гърция не е толкова проблем нашето членство в Европейския съюз, колкото има по-големи шансове да блокират влизането в НАТО

"Позицията "да" на ЕС, "не" на НАТО е позицията, която застъпва и Русия", каза Шекеринска и добави, че ако решение се намери до юни, ще се даде шанс за обрат на ситуацията през юли, когато се провежда срещата на върха на Алианса. Всяко забавяне може да промени ситуацията на място, каза Шекеринска, подчертавайки, че сегашните условия са най-благоприятни и ситуацията ще се променя по-нататък, например, ще има избори и в двете страни.

Македония настоява за членство в НАТО, а не за други форми на съюз, като асоциираното членство на Швеция.

Шекеринска на днешния брифинг информира за нейната предстояща визита в САЩ, която ще се реализира от 26 април до 2 май, а в чиито рамки ще има среща и с американския министър на отбраната Джеймс Матис.

Пътуването до САЩ ще бъде първо посещение на македонски министър на отбраната там от 2012 г. насам. Визитата ще се състои в един много важен период за страната преди срещата на върха на НАТО.

На срещите в Съединените щати се очаква да бъде потвърдено стратегическото партньорство между Македония и Съединените щати, които имат отлично сътрудничество. Предстоящото посещение ще бъде използвано и за уточняване на подробностите за двустранното военно учение през следващата година, която ще се проведе в Криволак, в сътрудничество с европейското командване на Съединените щати. /БГНЕС