Ердоган призова САЩ да освободят Гюлен, ако искат Брунсън

Ердоган обяви, че ще върне Брунсън в родината му само ако САЩ екстрадират Гюлен.
Ердоган обяви, че ще върне Брунсън в родината му само ако САЩ екстрадират Гюлен. / БГНЕС

САЩ ще трябва да изпълнят исканията в договора за екстрадиция, ако искат Турция да пусне на свобода американския пастор Андрю Брунсън, който беше задържан от турските власти по обвинение за участие в опита за военен преврат в Турция през 2016 г. Това съобщи в събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган в ефира на телевизионния канал Ен Ти Ви.

"Борбата с ФЕТО ще продължи. Зад него (лидера на ФЕТО Фетхуллах Гюлен) стоят САЩ. Ако искате Брунсън, предлагаме ви да предприемете следните стъпки. Защо не депортирате този човек в съотвестние с договора за екстрадиция на виновни лица?", каза турският лидер.

БГНЕС припомня, че във вторник американският президент Доналд Тръмп поиска от турските власти да освободят американския пастор. Два дни по-късно сенаторите на Конгреса Джеймс Ланкфорд (републиканец, Оклахома) и Жан Шахин (демократ, Роуд Айлънд) призоваха за санкции срещу Анкара, при отказ от нейна страна да освободи американеца.

Прокуратурата в Турция обвинява Брунсън, че има връзка с обявената извън закона в Турция, "Гюленистка терористична организация" (ФЕТО).Част от обвиненията повдигнати от турските прокурори са, че свещеникът е имал връзка религиозната организация на турския проповедник Фетхуллах Гюлен, както и с Кюрдската работническа партия (ПКК). Свещеникът ще отговаря по две обвинения. Ако бъде признат за виновен и по двете го чакат около 35 години затвор. Но ако обвиненията се променят и бъде обвинен, че е членувал в гюленистка организация или ПКК, го чака доживотен затвор.

Американският свещеник вече се яви в съда след като прекара последната година и половина зад решетките, като това увеличи напрежението между Анкара и Вашингтон. Брунсън, който управлява църква в западния град Измир, беше обвинен през октомври 2016-та и бе изправен пред съда на открито дело.

Според данни на агенция "Ройтерс", през 2017 година президентът на Турция Реджеп Ердоган е предложил на САЩ да размени Брансън за Фетхуллах Гюлен, който от 1999 година живее в САЩ. /БГНЕС