Турция е пред нова криза с Европа заради изборите

GERMANY PARLIAMENT SYRIA DEBATE
GERMANY PARLIAMENT SYRIA DEBATE / БГНЕС

Външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че в страната няма да бъдат допускани предизборни прояви на чуждестранни политици.

Маас каза това след изявлението на президента Реджеп Ердоган, че смята да се срещне с турската общност в Европа в рамките на кампанията за предсрочните избори в Турция. В края на седмицата подобни категорични намерения за забрана на политически гастроли огласиха и лидерите на Австрия и Холандия, припомня ДВ.

Хайко Маас, който участва в срещата на външните министри от Г-7 в Торонто, Канада, подчерта, че по този въпрос позицията на Германия е ясна – три месеца преди изборите в друга държава лидерите й нямат право да провеждат агитационни кампании на територията на Германия и това е валидно за всички, независимо от коя страна са.

Нямаме никакво желание споровете и проблемите с Турция от миналата година да се повтарят, защото те нямат полза и за двете страни, подчерта Маас. В събота пред NTV Ердоган заяви, че „подготовката за политическата кампания в чужбина е към финалната си фаза“. Набелязана е закрита спортна зала за 10-11 000 души за срещата му с представители на турската общност в Европа.

Ердоган обаче отказа да разкрие коя европейска държава му предоставя тази възможност. По време на кампанията за конституционния референдум в Турция от април 2017 г. регионални германски лидери отмениха предизборните прояви на турски министри. Тогава Ердоган в публични речи ги нарече „нацисти“, което предизвика остри реакции в Германия и породи напрежение в двустранните отношения.

Последва законово решение на правителството в Берлин, според което три месеца преди изборите в държава извън Европейския съюз чуждестранни политици нямат правото да провеждат кампания на територията на Германия. Германската информационна агенция ДПА съобщава, че проблемът със забраната на политическите митинги ще бъде предмет на разговорите между Хайко Маас и турския му колега Мевлют Чавушоглу в Ню Йорк, където на 24-25 април ще се състои заседание на високо равнище в ООН, а двамата ще се срещнат за пръв път там. /БГНЕС