Ципрас: Турция губи ориентацията си към Европа

Гръцкият премиер Алексис Ципрас изключи всякакви сделки с Турция за освобождаването на двама гръцки войници, държани от Анкара, като каза, че натовският съюзник на Атина " изглежда забравя за приближаването си към Европа ".

"Турция изглежда като страна ... с риск да загуби ориентацията си и да се отдалечи от европейските си цели", каза Ципрас.

Ципрас, който говори пред депутатите от партията си СИРИЗА, обаче заяви, че приветства последните коментари на президента Реджеп Тайип Ердоган за "нуждата и стойността" на мирните отношения с Гърция.

В неселя гръцкият президент Прокопис Павлопулос отхвърли предложението на Ердоган за "суапова сделка", в която участват двама гръцки войници, задържани в Турция, в замяна на турски войници, поискани от Анкара във връзка с неуспешния преврат от 2016 г.

Павлопулос изключи възможната размяна, след като Ердоган на 21 април каза, че правителството му ще разгледа случая на гръцките войници, ако Атина екстрадира турските войници.

"Размяната на двамата гръцки войници, които са вкарани в затвора, с осемте турски войници, които са в Гърция, не подлежи на обсъждане", каза Павлопулос.

Двамата гръцки войници бяха обвинени в шпионаж в Турция след преминаване през границата на 2 март. Те твърдят, че са загубили пътя си в мъглата.

Осемте турски войници напуснаха Турция след опита за преврат от юли 2016 г.

Върховният съд на Гърция постанови, че мъжете няма да бъдат екстрадирани, въпреки исканията на Анкара да бъдат обвинени в Турция. Заподозрените отричат да са участвали в опита за преврат.

Ердоган на 22 април каза, че правителството му ще разгледа случая на двама гръцки войници, задържани в Турция, ако Атина екстрадира войниците, заподозрени в неуспешния преврат от 2016 г.

Ципрас не отстъпва от заявеното от него и преди: „Позицията на Гърция и на ЕС като цяло е ясна и последователна: Искаме незабавното освобождаване на двамата гръцки войници без предварителни условия“./БГНЕС