Съвет на външните министри на ЕС започва, преговорите за името – на дневен ред

Македонският външен министър Никола Димитров
Македонският външен министър Никола Димитров / БГНЕС

Македония и напредъкът в преговорите за името ще бъде една от основните теми на днешния Съвет на външните министри на ЕС в Брюксел.

Министрите на външните работи в ЕС ще се срещнат днес за редовния министерски съвет, няколко седмици преди юнската среща на върха, на която европейските лидери трябва да вземат решение за започване на преговори с Македония и Албания за членство по препоръката на Европейската комисия.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще посрещне министрите на 28-те страни-членки за процеса на преговори, докато двамата министри на външните работи на Македония и Гърция трябва да продължат да преговарят в Брюксел след нюйоркския кръг от преговори.

Това ще бъде възможност за европейските министри да поискат от ръководителя на македонската дипломация информация за хода на преговорите за името, информират европейските източници в Брюксел.

Външният министър на Македония Никола Димитров вчера следобед имаше тет-а-тет среща с върховния представител за външните работи на ЕС Федерика Могерини.

Той ще вземе участие в среща с външните министри на страните-членки на ЕС, организирана в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, предстоящото австрийско председателство и в навечерието на Съвета на външните министри на ЕС.

Дискусиите ще бъдат фокусирани върху евроинтеграционните процеси на Република Македония, прилагането на правителствени реформи, както и добросъседските отношения, съобщи МИА.

По време на престоя си в Брюксел, министър Димитров ще проведе срещи с представители на институциите на ЕС и няколко министри на външните работи на страните-членки на ЕС. Според дневния ред, утре той ще говори в брюкселския мозъчен тръст Европейски център за политическа стратегия (ЕЦПС) на тема: "The Macedonian name dispute: a test for EU enlargement to the Balkans", акцентиращ върху проблема с решението за името на Македония.

След последната среща за името в Ню Йорк с външните министри на Македония и Гърция, посредникът Матю Нимиц каза, че преговорите ще продължат в Брюксел.

Източници от ЕС информират, че ръководителят на гръцката дипломация Никос Кодзиас след срещата на външните министри на ЕС ще отпътува за Германия, където ще бъде приет от президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер./БГНЕС