В гръцкия парламент започна заседанието, на което ще се гласува вота за недоверие към правителството

Според мненията, изразени досега, не се очакват изненади.
Според мненията, изразени досега, не се очакват изненади. / БГНЕС

В гръцкия парламент, малко преди 10:00 часа местно време, започна третата част на дебатите по въпроса за вота на недоверие към правителството. Той бе поискан от политическа парти „Нова демокрация”. Споразумението с Македония е в центъра на обсъждането от страна на гръцките законодатели.

Дебатът се очаква да завърши с речите на лидерите на политическите партии и гръцкият премиер, след това ще се проведе вота на недоверие.

Според мненията, изразени досега, не се очакват изненади. Депутатите от СИРИЗА и „Независими гърци” ще гласуват против предложението на „Нова демокрация” и така правителството ще остане на власт.

Вчерашното маратонно изслушване, продължило над 16 часа, се превърна в разгорещена дискусия и взаимни обвинения между правителството и опозицията по отношение на договора с Македония.

Опозиционните партии заявиха, че договорът е лош, а акцентът се поставят на македонския език и македонската гражданство, докато депутати и министри от управляващата СИРИЗА с аргументи ги убеждаваха колегите си от другите партии, че договорът е в рамките на гръцката национална линия, национално полезен и защитава интересите на страната.

Особен интерес предизвикват информацията в гръцките медии, че по време на днешната дискусия външният министър Никос Козияс ще донесе документи от гръцкото външно министерство, свързани с преговорите за името в миналото.

Паралелно със сесията в парламента пред сградата на парламента, в 16 часа ще протече нов протест от организации, които "не дават" и "защитават" името Македония. /МИА