Ердоган допусна възможността за коалиция след предсрочния вот

Ердоган вече не е сигурен в победата си.
Ердоган вече не е сигурен в победата си. / БГНЕС

Управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) може да потърси някакъв вид коалиционно решение, ако не успее да спечели стабилно мнозинство в парламента. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

Последните допитвания до общественото мнение сочат, че Ердоган може би ще спечели втори президентски мандат, но на втория тур, докато победата му на парламентарните избори остава несигурна.

„Ако имаме по-малко от 300 места, тогава можем да потърсим вариант за коалиция”, каза държавният глава в интервю за радиостанция "Крал ФМ". Той добави, че възможността за това са „много, много малки”.

Въпреки това самият факт, че днес Ердоган допуска възможността за коалиционно управление, говори за голяма промяна в неговото мислене от май насам. Тогава той отхвърли всякакъв вариант за коалиция.

„Новата система няма да позволи да бъдат формирани коалиции”, каза тогава Ердоган. „Президентът и неговия или нейния екип ще управлява страната за 5 години”, добави той.

Очаква се около 60 милиона турски граждани с право на глас да отидат до урните на 24 юни, за да гласуват едновременно за президент и парламент, като гласовете и за двете ще бъдат слагани в един плик. /БГНЕС