ЕК излезе с мерки срещу блокиране на преговорите за членство на Западните Балкани

Еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан днес поиска от страните-членки на ЕС да не блокират процесите на преговори на страните-кандидатки за членство в съюза от Западните Балкани.

Той подчерта, че Европейската комисия в своята стратегия за разширяване е предложила да се вмъкне разпоредба, според която държавите-членки на ЕС да не могат да налагат вето и да блокират преговори на страните от Западните Балкани.

„Често се сблъскваме една или две членки на ЕС да имат различни мнения по някои въпроси и е необходимо време те да бъдат убедени и да се постигне споразумение за това, за което вече са се договорили 26 или 27 страни“, каза Хан.

Загребският вестник "Вечерни лист" обяви вчера, че Европейската комисия се подготвя през есента да предложи нова система за вземане на решения във връзка с преговорите за членство в ЕС, като вече няма да е необходимо единодушно решение на всички държави-членки, а само квалифицирано мнозинство.

Според "Вечерни лист", такова предложение се дължи на досегашните неприятни събития в преговорите, както в случая с Хърватия, която се опита, но не успя да блокира преговорите на Сърбия по член 23 от законодателството.

Вестникът посочва, че с предложението на ЕК ще се утвърдят теми от външната политика и отбраната, както и относно разширяването, за които решенията повече няма да се вземат с консенсус, а с квалифицирано мнозинство, като "подкрепа от най-малко 55 на сто от държавите-членки, в които живеят най-малко 65 % от жителите на ЕС ".

Въпреки това, при окончателното решение за приемане на нов член в ЕС ще бъде необходим консенсус, което означава, че всяка държава-членка ще има възможност за налагане на вето, добавя "Вечерни лист". /БГНЕС