"Размяната на територии по етнически принцип ще отвори кутията на Пандора в региона"
"Размяната на територии по етнически принцип ще отвори кутията на Пандора в региона" / БГНЕС
Подялбата между Сърбия и Косово – ефект на доминото за Балканите

Централна тема на разговорите между президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи в Брюксел ще бъде размяната на територии, срещу която са водещите страни в Европа, а експертите се опасяват, че прекрояването на границите ще доведе до нова война на Балканите.

Преговорите между Белград и Прищина се водят вече няколко месеца, но реален напредък не е постигнат и източници, близки до сръбските власти твърдят, че ЕС вече поставя ултиматум да има споразумение до началото на 2019 година, защото в противен случай интеграцията в евросъюза ще бъде блокирана.

Дипломатически източници от страна на държавите в ЕС обясняват, че Брюксел не иска от Белград да признае Косово, но че нормализирането на ситуацията предвижда членство на Косово в международни организации, включително ООН и че Прищина трябва да се съгласи със създаването на Съюз на сръбските общини. За Белград не е лесно да приеме тази формула, което означава официално да признае, че е загубил Косово.

В сръбската конституция съществува разпоредба, според която Косово е неделима част от Сърбия. С това Вучич рискува не само да загуби рейтинга, но и да бъде обвинен в предателство към националните интереси. В тази патова ситуация сръбският президент се впуска в неочаквана стъпка - настоява за прекрояване на границите на Косово. Става дума за старата идея за разделяне на Косово и присвояване на северните части, в които са населени предимно сърби.

Също така неочаквана беше идеята на Тачи, който "предпазливо" застана зад "корекция на границите", с което Вучич и Тачи "фактически маркираха формулата за нормализиране на отношенията чрез размяна на територии".

Активното лобиране на президента на Сърбия в западните центрове за преначертаване на границите на Косово е обяснимо. Без подкрепата на тази идея в ключови страни идеята е нереализируема, а перспективата в голяма степен зависи от позицията на световната общност.

Повечето експерти за Балканите се опасяват, че размяната на територии по етнически принцип ще отвори кутията на Пандора в региона, тъй като може да реши един проблем, а да създаде хиляди други.

„След косовската размяна и Република Сръбска ще тръгне към обединение със Сърбия, след което ще стане неизбежно разпадането на Босна“, твърди хърватския анализатор Владо Вурушич. "Нито пък Хърватия ще остане настрана, присвоявайки си хърватските дялове от Босна. И местните мюсюлмани, и техните покровители от Турция със сигурност ще обърнат поглед към мюсюлманската област в Сърбия - Санджак. Тогава ще дойде ред и на Македония и може би на Черна гора. Домино ефектът ще стане необратим." /Комерсант