Меркел отива в Македония да подкрепи Заев

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Република Македония в събота, 8-ми септември.

Новината бе потвърдена от говорителя на канцлера Щефан Зайберт, който уточни, че по този начин "канцлерът иска на място да изрази позицията си преди предстоящия референдум".

"Все още уточняваме програмата, но мога да Ви кажа, че канцлерът ще се срещне с премиера Зоран Заев. С него ще обсъдят регионалните събития и двустранни теми. Разбира се, че Меркел иска на място да формира впечатление за референдума и въпросът за името на страна", каза още той.

БГНЕС припомня, че германският канцлер ще посети Република Македония в деня когато преди 27 години - на 8 септември 1991 г. Македония се отдели от бивша Югославия. Тогава бе проведен референдумът за независимост. На 17 ноември 1991 г. парламентът обяви независимостта на Република Македония. България първа в света признава новата държава на 15 януари 1992 г. под конституционното ѝ име.

На 30-ти септември в западната ни съседка ще се проведе референдум за промяна на името - Република Северна Македония и за започването на преговори за членство в НАТО и ЕС. /БГНЕС и АНА-МПА