САЩ се надяват Прищина и Белград да постигнат сделка

Политиката на САЩ по отношение на Западните Балкани е съсредоточена и ангажирана в оказването на помощ на страните от региона в постигането на целите им за присъединяване към европейските и евроатлантическите институции, заяви заместник помощник-държавният секретар на САЩ Матю Палмър.

„Това означава за всички страни от Западните Балкани в крайна сметка членството в ЕС. За всички балкански страни, с изключение на Сърбия, това означава членство в НАТО“, каза Палмър в интервю за „Юропиън Уестърн Болканс“.

Той подчертава, че Съединените щати се опитват да дадат възможност на Белград и Прищина, за да постигнат "възможно най-добрата сделка".

„Това, което искаме да видим, е цялостен, местен договор, който ще доведе до напредък. Това, което се опитваме да направим, е да дадем възможност и на двете страни, за да договорят възможно най-доброто споразумение, което могат да постигнат. Нещо, което ще бъде честно, нещо, което е постоянно, нещо, което може да бъде "продадено" както в Сърбия, така и в Косово“, казва Палмър.

Той оценява, че сръбските и косовските лидери трябва да обяснят всичко на народите си, за да получат необходимата подкрепа за подобно споразумение.

“Смятам, че ако Прищина и Белград са в състояние да постигнат споразумение за пълно нормализиране, това ще намали влиянието на Москва върху Сърбия“, каза Палмър в интервюто. /БГНЕС