Урсула фон дер Лайен: Македония има уникален шанс

Искаме да изграждаме Европа заедно с вас, заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен в Скопие на съвместна пресконференция с македонската си колежка Радмила Шекеринска.

„Референдумът предстои. Знам, че той е свързан с името на вашата държава, с вашата идентичност и история, но все пак виждам в този референдум голям шанс. Вярвам, че гражданите на вашата страна ще вземат активно участие. От нашия опит в обединението на Германия мога да кажа, че такива шансове са уникални и че те трябва да бъдат използвани. И когато говоря за възползване от възможността, искам да кажа, че говоря за обединена Европа, която искаме да продължим заедно с вас да градим Европа“, каза министър Фон дер Лайен.

Шекеринска, отговаряйки на журналистически въпрос, какво ще стане, ако референдумът се провали и дали Македония ще остане пред вратата на НАТО, изрази увереност, че допитването ще бъде успешно и че страната вече се подготвя за присъединителните преговори с НАТО.

Германският министър на отбраната допълни, че когато става дума за двустранни отношения, пожелава заедно с Македония да се върви по пътя към НАТО.

„Мога да кажа, когато говорим за НАТО, че нашите мисли са много сходни и много близки и имам чувството, че сте част от НАТО. Сега на практика става дума за един преход, за да стане страната член на НАТО. Убедена съм, че референдумът ще бъде успешен, че всичко ще бъде както трябва и че в крайна сметка ще се движите по правилния път“, каза Фон дер Лайен. /БГНЕС