Заев: Обединени да гласуваме за европейска Македония

Завършваме своята кампания „За европейска Македония“ в град Тетово, защото този град винаги е бил част от Европа и пример за мултиетническа Македония и богатството на различността. Това заяви премиерът Зоран Заев в последната си изява преди провеждането на референдума за името на 30 септември.

Той посочи, че Македония от векове е била мултиетническа и обединена и очаква така обединена в неделя да излезе да гласува на референдума за европейско бъдеще на страната.

„Заедността е богатство, а концепцията за едно общество, което заедно изграждаме от ден на ден набира все по-голяма сила. Нашето общо желание е да спрем заминаването на младите в чужбина и да върнем тези, които заминават. Али Ахмети /лидерът на една от основните албански партии ДСИ- бел.ред./ говори на македонски език. Македонците във Велес унищожават обидни графити за албанците, което потвърждава концепцията за едно обединено общество за всички нас“, каза Заев.

Той подчерта, че всички общности в страната – албанската, ромската, влашката, сръбската - са изразили солидарност с македонската във връзка с подписания Договор от Преспа, който решава дългогодишния проблем с името на страната и открива перспективата тя да стане 30 член на НАТО под името Република Северна Македония.

Заев за пореден път повтори, че референдумът е исторически шанс и е важно всички да гласуват и да не се подават на интриги, идващи отвън. В същото време той отбеляза, че Македония има приятели в чужбина, което бе доказано през последните месеци с многобройните визити на високопоставени западни държавници в страната.

Заев и в края на кампанията си подчерта, че България е имала значителна роля през последните 15 месеца. Благодарение на Договора за приятелство и добросъседство, който двете страни са подписали се е стигнало не само да подписването по-късно на Договора с Гърция, но е даден ясен сигнал, благодарение на София, за европейската перспектива на Западните Балкани, каза той. /БГНЕС