Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012 – 2017)
Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012 – 2017) / БГНЕС
Росен Плевнелиев: Македония има уникален исторически шанс

Има моменти когато съдбата подава ръка и тя трябва да бъде поета. Македония е изправена точно пред такава ситуация. Тя има уникален исторически шанс.

Това каза Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012 – 2017), по време на организираната от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) с подкрепата на Фондация Конрад Аденауер дискусия на тема „Българската и европейската гледна точка: Референдумът в Македония”, предаде репортер на БГНЕС.

ЕС и НАТО направиха всичко. Това е подадена ръка от съдбата, няма да има друг шанс през следващите 20 години, заяви още Плевнелиев.

Скъпи приятели от Македония, подайте и вие ръка, призова Плевнелиев гражданите и политиците на Република Македония.

Според него преди две десетилетия Македония е била 10 години преди България, но поради поредица от грешни политически решения, в момента тя е поне 10 години след нас.

Всичко добро, което се случи в България през последните години е благодарение на членството ни в ЕС и НАТО, смята той. И подчерта, че от 1999 година насам само чуждестранните инвестиции възлизат на над 40 млрд. евро.

Той смята, че има три сценария възможни за развитието на Македония.

Първият, както той го нарече позитивен, е да бъдат приети конституционните променени от македонския парламент и Македония да има ясна перспектива, а в региона да има траен мир. Вторият сценарий е реалистичен и той може да изправи страната пред нови избори, които няма да променят положението в Македония. Третият е негативният и Македония да изпадне в тотална изолация, а и възможна пълна дестабилизация, поради желанието на албанската общност, а и на голяма част от македонците страната да бъде част от ЕС и НАТО.

На снимката: Росен Плевнелиев и Петър Богойевски
На снимката: Росен Плевнелиев и Петър Богойевски / БГНЕС

Според ръководителя на офиса на Фондация Конрад Аденауер в София Торстен Гайслер проведеният референдум на 30 септември може да се счита като победа за Русия. Гайслер описа и неадекватното поведение на ВМРО-ДПМНЕ с политиката си на бойкот и екстремистки прояви.

По време на форума имаше и представители от Македония - Петър Богойевски и Андрея Стойковски. Стойковски обърна внимание на проблемите с националния избирателен списък, в който са записани 1,6 млн. с право на глас. Според него реално избирателите в Македония не са повече от 1,3 – 1,4 млн. /БГНЕС