Конгресът на САЩ подкрепи Заев и промените в Македония

Комисията за демократично партньорство на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ в писмото, адресирано до премиера Зоран Заев отправя насърчение за пристъпване към конституционните промени, които са необходими за изпълнението на Договора от Преспа.

Писмото е подписано от Питър Роскам, председател на Републиканската партия, и Дейвид Прайс, заместник-председател на Демократическата партия, а е изпратено от името на 20 конгресмени републиканци и демократи.

Конгресмените от тази комисия, чийто мандат е да си сътрудничи със страните партньори на САЩ за развитието на ефективни и отговорни институции, в писмо до премиера Заев и правителството изразяват поздравления за голямото мнозинство "за" на референдума и подчертават, че американският Конгрес остава твърдо с гражданите на Република Македония в стремежа им към членство в НАТО и ЕС.

„Демокрацията не е просто провеждане на свободни и честни избори, а по-скоро какво се случва между два избирателни цикъла. Сега е време светът да види енергията на демокрацията в Македония чрез потвърждаване волята на избирателите за връзката им със западния свят“, пише в писмото.

Американските конгресмени подчертават, че спорът за името с Гърция дълго стоеше на пътя на евроатлантическата интеграция, която ще донесе ползи на македонските граждани. Законодателите смятат, че е време споровете да бъдат загърбени и да се заложи на напредъка.

Подписалите писмото посочват, че Конгресът на САЩ остава ангажиран с двустранните отношения между двете държави и е вдъхновен от демократичния път, следван от гражданите на Република Македония. /БГНЕС