Москва: За нас съществува Република Македония

Русия няма да промени позицията си по отношение на името на Република Македония. Това стана ясно от съобщение на Руското посолство в Скопие, публикувано в Туитър.

„Русия призна Република Македония под нейното конституционно име преди повече от 26 години и няма да промени своята позиция“, е написано в Туитъра на руското посолство.

Русия беше първата Велика сила, която призна независимостта на Македония под нейното конституционно име, припомня репортерът на БГНЕС. Това стана благодарение на българската дипломация и лично на първия демократично избран президент на нашата страна д-р Желю Желев. По време на среща с първия демократичен президент на Русия Борис Елцин, той успя да убеди своя висок руски гост в необходимостта от една подобна стъпка за стабилността на Балканите. За времето си това беше голяма победа за официална София, която беше първата признала независимостта на Република Македония през януари 1992 г.

Днес обаче ситуацията е малко по-различна от преди 26 години. Промяната на името на Македония беше договорена от премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас и има за цел да сложи край на съществуващия спор. Това стана чрез споразумението от Преспа, което беше подписано през юни. В нощта на 19 октомври с две трети мнозинство македонският парламент гласува за промените в Конституцията, които произтичат от Договора от Преспа. Така Македония ще стане „Република Северна Македония“ и завинаги ще се избави от последния реликт от миналото – наименованието Югославска в своето име. Реализацията на промените ще даде шанс на Македония да се присъедини към НАТО и да започне преговори за ЕС.

Промените в Конституцията бяха приветствани от цялата евроатлантическа общност – от Вашингтон през Виена до София, които определиха гласуването в македонския парламент като исторически шанс за Балканите, ЕС и за самата Македония. /БГНЕС