Добре дошли в Северна Македония: Парламентът гласува за промяна на името

Македонският парламент гласува в подкрепа на започването на процеса по промяна на името на страната на Северна Македония – важна стъпка към приключването на продължилия десетилетия спор с Гърция, която ще отвори вратата към присъединяване към ЕС и НАТО, пише „Гардиън“.

Общо 80 депутати в 120-местния парламент гласуваха „За“ смяната на името на малката балканска държава на Република Северна Македония – достигайки мнозинство от две трети, необходимо за конституционните промени.

Този ход може да помогне на Скопие в стремежа му към присъединяване към НАТО и ЕС, дълго блокиран от Атина, която твърди, че „Македония“ навява асоциации за териториални претенции към гръцка провинция със същото име. Двете държави постигнаха споразумения за промяна на името през юни. Но препятствията остават преди името да бъде официализирано.

Преди няколко седмици се провали референдумът за Договора от Преспа, тъй като вотът не можа да премине 50-процентния праг на избирателната активност, което остави на парламента в Скопие да реши проблема.

Процедурата по извършване на конституционните промени е доста дълга и изисква няколко кръга на гласуване, като вотът в петък бе едва първата крачка. Процедурата вероятно ще бъде завършена през януари – най-рано.

„Днес е исторически ден за страната“, заяви премиерът Зоран Заев.“Македония ще бъде част от европейското семейство. Нашите мечти и стремежи за по-добър живот в по-добра страна ще се сбъднат.“

След като Македония официално промени Конституцията си гръцкият парламент също ще трябва да гласува по споразумението.

Министърът на отбраната Панос Каменос, който оглавява малка дясно центристка партия, която подкрепя правителството при законодателните решения, заплаши да напусне коалицията, ако Гърция официално одобри споразумението.

„Изключителен ден за демокрацията в Скопие“, написа Йоханес Хан, еврокомисарят по разширяването, в своя профил в „Туитър“. Русия и САЩ пък си размениха обвинения в намеса във вътрешните работи на Македония.

Миналия месец Вашингтон обвини Москва, че провежда дезинформираща кампания, за да настрои общественото мнение срещу споразумението преди референдума за промяната на името. Русия, която е против присъединяването на Македония към НАТО, в четвъртък отвърна на удара. „Има продължаваща явна намеса на САЩ и ЕС във вътрешните работи на Скопие, на ниво, което вече надмина всякакви въобразими граници“, посочи в изявление руското външно министерство. /БГНЕС