Организаторите очакват протестът да е още по-мащабен от подобна акция миналия февруари
Организаторите очакват протестът да е още по-мащабен от подобна акция миналия февруари / БГНЕС
Организаторите на протеста срещу Договора от Преспа очакват стотици хиляди

Организаторите на протеста под надслов „Македония е Гърция“, който започна в Атина при засилени мерки за сигурност, заявиха, че на площад „Синтагма“ в самото сърце на гръцката столица днес се очаква "да присъстват най-малко 600 000 души", съобщават гръцки медии. Демонстрацията, за която специално пристигнаха с автобуси хора от цялата страна, е насочена срещу ратификацията на подписания през миналата година Договор от Преспа, с който беше сложен край на продължилия 27 години спор между Атина и Скопие за името на Македония.

Според организаторите на демонстрацията, които обявиха, че призивът им в социалните мрежи е намерил доста широк отзвук, днешният протест ще е дори още по-мащабен спрямо подобна акция миналия февруари, когато на площада пред парламента се събраха около сто хиляди души.

За охраната и сигурността на протеста властите в гръцката столица изпратиха допълнителни полицейски подразделения. Улиците в централната част на Атина бяха затворени още преди обяд за движение на автомобили. Поставени са и полицейски контролни пунктове на някои места за проверка на демонстрантите. Ще се проведе и протестна акция в района на Атинския университет. Местните власти съобщиха, че се очакват сериозни нарушения в обществения транспорт заради протестите. / БГНЕС