Предлагат на Иракски Кюрдистан да отложи референдума за независимост с две години

Масуд Барзани и военният министър на САЩ Джеймс Матис миналия месец. В Ербил посрещат високопоставените гости по държавен протокол.
Масуд Барзани и военният министър на САЩ Джеймс Матис миналия месец. В Ербил посрещат високопоставените гости по държавен протокол. / БГНЕС

САЩ и редица западни държави предложиха на лидера на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани да отложи референдума за независимост с две години.

Това заяви в интервю за вестник "Аш-Шарк ал- Аусат" политикът Мохамед Махмд, лидер на Социал-демократическата партия на Кюрдистан.

По-рано бе съобщено, че специалният представител на американския президент Брет Макгърк заедно с представители от Великобритания, Франция и ООН представиха на Барзани план, който е алтернатива на референдума. Подробности от документа не бяха публикувани.

Според Махмуд западните представители предложиха референдумът да се отсрочи за две години до заседанието на ООН за Ирак, на което ще се обсъди и въпросът за Иракски Кюрдистан и референдума за независимост. Дотогава трите държави и ООН ще се опитат да разрешат проблемите между региона и федералното правителство в Багдад.

Според Махмуд Иракски Кюрдистан настоява „въпросът за референдума да бъде внесен в дневния ред на ООН, да бъде посочена датата на повеждането му“.

БГНЕС припомня, че Иракски Кюрдистан насрочи референдума за независимост на 25 септември. Преди няколко дни Барзани бе казал, че референдумът може да бъде отсрочен при адекватно алтернативно предложението. Не е ясно дали той приема двегодишното отлагане като такова предложение. /ТАСС, БГНЕС