10 кюрди са загинали в сражения с иракските сили

Десетима кюрдски бойци са загинали, а други 27 човека са ранени по време на сражение с иракски проправителствени сили в Киркук.
Десетима кюрдски бойци са загинали, а други 27 човека са ранени по време на сражение с иракски проправителствени сили в Киркук. / БГНЕС

Десетима кюрдски бойци са загинали, а други 27 човека са ранени по време на сражение с иракски проправителствени сили в провинция Киркук, съобщиха кюрдски представители.

По думите на представител на здравните власти в регион Чамчамал броят на загиналите обхваща само регистрираните случаи в болници в региона.

Кюрдските власти посочват също, че десетки други бойци пешмерга са в неизвестност, след като иракската армия започна операция заради референдума за независимост на автономния регион от миналия месец.

От международната коалиция срещу „Ислямска държава“, водена от САЩ, призоваха за избягване на ескалацията и диалог.

„Продължаваме да защитаваме диалога между иракските и кюрдските власти. Всички страни трябва да останат фокусирани върху победата на нашия общ враг в Ирак – „Ислямска държава“, посочи в изявление ген. Робърт Уайт.

В основата на военната операция стои дългогодишен спор между кюрдите и Багдад за територии от сирийската до иранската граници. Те се намират южно от провинции Ербил, Сюлеймания и Дохук, които заедно образуват Иракски Кюрдистан, и са в размер на 1000 км, покривайки общо 37 000 кв. км. В тях живеят около 1,2 млн. кюрди.

Самият Иракски Кюрдистан получава автономия през 1991 г. Той е дом на 5,5 млн. кюрди и покрива 75 000 кв. км. Официално автономията е вписана в конституцията през 2005 г., когато самият Ирак става федерална република.

За кюрдите обаче този регион не обхваща всички територии, които според тях исторически им принадлежат, сред които и богатият на петрол Киркук.

Бойците пешмерга контролират голяма част от провинцията от 2014 г., когато федералните сили се изтеглиха оттам заради настъплението на „Ислямска държава“. В последствие те поеха контрола и върху други оспорвани региони. /АФП