Сблъсъците срещу решението на Тръмп за Йерусалим взеха първите си жертви

Двама палестинци загинаха по време на сблъсъци с израелската армия на границата с Ивицата Газа.
Двама палестинци загинаха по време на сблъсъци с израелската армия на границата с Ивицата Газа. / БГНЕС

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че един човек е бил убит, а 56 други са били ранени по време на сблъсъци в петък заради решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

По-рано беше съобщено, че загиналите са двама.

Починалият е 30-годишният Махмуд ал Масри, който е бил убит по време на сблъсъци в южните части на ивицата. За другият мъж, смятан за мъртъв, се знае само, че е тежко ранен.

По данни на министерството общо 56 души са били ранени по време на сблъсъците, като някои от тях тежко.

От израелската армия потвърдиха, че са стреляли по двама души, тъй като те са били „основните подстрекатели“ на бунтовете.

Решението на Тръмп да признае Йерусалим за израелска столица и плановете му да премести там американското посолство в страната предизвикаха бурни реакции не само в палестинските територии, но и в целия мюсюлмански свят.

Групировката „Хамас“, която контролира Ивицата Газа обяви днешния ден за „ден на гняв“ срещу решенията. Сблъсъци бяха докладвани на много места по границата с Израел, както и в Западния бряг и в самия Йерусалим. Според медицинските власти над 250 палестинци са пострадали по време на конфликти, най-вече вследствие на употреба на сълзотворен газ.

По данни на израелската армия бунтове са избухнали общо на 30 места на Западния бряг и Ивицата Газа.

Очаква се по-късно днес да заседава Съветът за сигурност на ООН, който ще обсъди действията на Тръмп, които бяха осъдени от редица международни лидери и организации, в това число и от генералния секретар Антонио Гутериш. /ТАСС, АФП