Организацията за ислямско сътрудничество обяви Източен Йерусалим за столица на Палестина

Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган / БГНЕС

Лидерите на страните членки на Организацията за ислямско сътрудничество приеха декларация, с която признават Източен Йерусалим за столица на държавата Палестина, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Ислямските лидери се събраха днес в Истанбул на извънредна среща по инициатива на президента Реджеп Ердоган след решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. В документа е отправен призив към целия свят да признае Източен Йерусалим за окупирана столица на Палестинската държава.

Ислямските лидери предупреждават, че ако Съветът за сигурност при ООН не предприеме необходимите действия, те ще го квалифицират като нарушение и ще отнесат проблема до Общото събрание на ООН. Саудитска Арабия не изпрати свой лидер за срещата в Истанбул, но изненадващо в нея като гост се включи президентът на Венецуела Николас Мадуро. Стабилността в Близкия Изток е възможна само при условията на урегулирането на палестинския въпрос, заяви генералният секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Юсеф Усеймин. Той посочи, че Йерусалим от 1967 г. е столица и неделима част от държавата Палестина, за което свидетелстват всички международни споразумения, а палестинският народ има правото на собствена държава със столица в Източен Йерусалим. Усеймин подчерта, че решението на САЩ за признаването на Йерусалим за столица на Израел противоречи на международното право, с тази стъпка САЩ престават да бъдат посредник и ще нагнетят още по-силно напрежение.

„Трябва да се намерят стъпките, които няма да позволят на Израел да въплъти плановете си в реалност. За осигуряването на мира ние сме длъжни да признаем Палестинската държава и да допринесем за признаването й и от другите страни“, посочи генералният секретар. Президентът на Палестина Махмуд Аббас също бе категоричен, че САЩ са изгубили статуса си на посредник в палестино-израелския мирен процес и той няма да допусне участието на Америка в по-нататъшния ход на процеса. Аббас предупреди, че ако Йерусалим не бъде признат за столица на страната му, мирът и стабилността никога няма да се установят в региона. Призовавам всички страни, които отстояват защитата на справедливостта и международното право, да признаят Йерусалим за окупирана столица на Палестинската държава, заяви президентът Реджеп Ердоган в словото си при откриването на извънредната среща на лидерите от Организацията за ислямско сътрудничество. Според него решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за официалното признаване на Йерусалим за столица на Израел е незаконно и тази негова стъпка е опит за наказание на палестинския народ. „Израел е държава, която провежда политиката на терора. Вашингтон поддържа не тази страна, която се бори за мир, а тези, които правят мира невъзможен. В периода на активна борба с тероризма решението на Тръмп даде играчка в ръцете на фанатиците и фактически възнагради Израел за политиката на терора. Тази награда Тръмп еднолично връчи на израелците“, подчерта Ердоган. Той допълни, че незаконното решение на САЩ е подкрепа само за Израел, който продължава окупацията на Йерусалим и поднесе благодарности към страните, непризнаващи това. В хода на преговорите, проведени с много световни лидери, в това число и с Папа Франциск, бе демонстриран решителен подход към темата за Йерусалим, констатира турският държавен глава. Той подчерта още, че ислямските страни са длъжни да направят всичко възможно Палестинската държава да бъде пълноценно представена в дипломатическата сфера и това решение трябва да бъде огласено след днешната извънредна среща.

„Страните, които до момента не признават палестинската държава, са длъжни да направят стъпката, която е важна за гарантиране на баланса на силите и справедливостта в региона. В качеството си на действащ председател на ОИС призовавам САЩ към незабавно преразглеждане на крайно погрешната, провокационна и незаконна стъпка, предприета от Вашингтон“, заяви Ердоган. За същото призова и турският външен министър Мевлют Чавушоглу в обръщението си към колегите от участващите в срещата страни. /БГНЕС