Сирийското правителство контролира 90% от Източна Гута

Евакуацията на джихадистите от Източна Гута
Евакуацията на джихадистите от Източна Гута / БГНЕС

Сирийската държавна телевизия съобщи, че е „опразнен“ от джихадисти град в анклава Източна Гута край Дамаск, който е бил тяхна крепост.

„Приключи евакуацията на бойци и техните семейства от Хараста… Хараста е опразнен от терористи“, обяви медията, позовавайки се на въоръжената опозиция.

Според базирания във Великобритания Сирийски център за човешки права след тази евакуация правителството е възстановило контрола върху 90 процента от Източна Гута.

За два дена 4120 бойци от ислямистката групировка "Ахрар аш-Шам" и техните семейства напуснаха анклава Източна Гута, за да поемат към зоната за деескалация Идлиб. Това съобщи по-рано днес началникът на руския център за помирението между враждуващите групи в Сирия ген. Юрий Евтушенко. Той уточни, че въпросните лица са били изведени от селището Хараста ел Басал. По думите му жители продължават да се връщат в освободените в анклава селища Кафер-Батна и Сакба. Генералът разкри още, че над 103 600 души са напуснали Източна Гута със съдействието на руския център. /АФП, ТАСС,