Техеран ще продължи да спазва ядрената сделка

Иран ще продължи реализацията на ядрената сделка със своите партньори без САЩ, заяви във вторник президентът на Иран Хасан Роухани в телевизионно обръщение.

"От този момент СВПД (Съвместният всеобхватен план за действие) се осъществява между Иран и петте държави (Германия, Великобритания, Китай, Русия и Франция, бел. ТАСС), каза той като отбеляза, че сделката остава в сила в случай, че целите ѝ бъдат достигнати съвместно с останалите страни членки на договора.

"Иран от сега и занапред ще следи внимателно как петте други държави ще се отнасят към СВПД. Ако Иран осъзнае, че интересите му не са взето под внимание в рамките на споразумението, то ще вземем нови решения. Ако споразумението си остане на хартия и не са гарантирани нашите интереси, то имаме ясен път и сме готови за всякакви обстоятелства", каза президентът. Роухани отбеляза, че в този момент иранският народ "няма за какво да се тревожи"

Иранският държавен глава отбеляза, че САЩ никога не са спазвали задълженията си, докато в същото време Иран е спазвал всичките си договорености по ядрената сделка. "Днес видяхме коя страна не проявява уважение към международните задължения", каза той. "Радвам се, че проблемният партньор напусна СВПД", завърши Роухани. /БГНЕС, ТАСС