Берлин и Виена отхвърлиха заплахите на Турция за прекратяване на споразумението за мигрантите

Щайнмайер определи изнудването на Турция като "абсурдно".
Щайнмайер определи изнудването на Турция като "абсурдно". / БГНЕС

Германия и Австрия отхвърлиха заплахите на Турция, че ще прекрати изпълнението на споразумението си с ЕС за ограничаване на мигрантския поток към Европа, ако до ноември месец не бъде въведен безвизов режим за нейни граждани.

На въпрос дали Турция може да „изнудва“ ЕС за споразумението, германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в интервю за в. „Рейнише пост“, че това е „абсурдно“.

„Факт е, че има условия за (прилагане – бел. ред.) на безвизова политика и те са известни на всички“, каза той. „Турция обеща да предприеме необходимите стъпки, за да удържи своята част от споразумението. Това все още не е така и Турция има още работа“, допълни той.

Турският колега на Щайнмайер – Мевлют Чавушоглу, заяви в интервю за германското издание „Франкфуртер алгемайне Цайтунг“ в понеделник, че Анкара би могла да се оттегли от споразумението си с Европа, ако не получи визова либерализация до октомври.

Германският вицеканцлер от своя страна заяви вчера, че „Германия или Европа не трябва да се оставя да бъде изнудвана“ от Турция.

Кристиян Керн заяви също, че няма да се поддава на „заплашване“ от Турция.
Кристиян Керн заяви също, че няма да се поддава на „заплашване“ от Турция. / БГНЕС

Подобен коментар се чу и от Виена, където австрийският канцлер Кристиан Керн заяви след получени анонимни заплахи за живота си, че няма да се поддава на „заплашване“ от Турция.

“Ние не трябва да позволяваме да бъдем заплашвани по какъвто и да е било начин. Заплахи, дори и за смърт, идващи от десния сектор и радикалните части на турската общност, станаха реалност за мен“, каза той пред изданието „Остерайх дейли“.

„Ние се нуждаем от Турция, но, говорейки икономически, Турция е тази, която се нуждае от нас“, допълни той. „В противен случай Турция ще се запъти към държавен банкрут“, каза Керн.

Отношенията между Турция и Европа се влошиха след отговора на Анкара срещу опита за преврат в страната от средата на месеца. Турските власти предприеха масови чистки в държавната администрация, армия, полицията, медиите и училищата, което от своя страна доведе до остра реакция от Брюксел. Напрежението стана особено силно в Германия, където в неделя 40 000 души излязоха на шествие в подкрепа на Ердоган.

Германски конституционен съд обаче забрани по време на митинга да бъдат излъчвани на живо речи на турски политици, в това число и на самия Ердоган, което доведе до негативна реакция в Анкара. /АФП, БГНЕС