Навални беше пуснат на свобода, грози го обаче присъда от 30 дни затвор

За главния опонент на Путин в президентските избори това е трети арест в рамките на 6 месеца.
За главния опонент на Путин в президентските избори това е трети арест в рамките на 6 месеца. / БГНЕС

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който е основният съперник на Владимир Путин в президентските избори следващата година и който в петък бе арестуван, може да бъде осъден на 1 месец затвор.

Както днес сутринта съобщи БГНЕС опозиционерът бе задържан около дома си малко преди да вземе участие в публична среща в провинциалния град Нижни в Новгород.

„Излязох, за да отида на гарата, задържаха ме във входа. Като на кино, се приближи кола и от нея излязоха полицаи”, каза самия Навални пред ТАСС впоследствие като уточни, че посочената от властите причина за ареста му са „няколко телефонни разговора за участие в неоторизирано публично събитие”.

След освобождаването си Навални заяви пред журналистите, че няма да се поддаде на натиска и заплахите на руските власти и ще продължи с дейността си.

„Ние няма да спрем, независимо от обстоятелствата”, категоричен бе Навални и добави, че все пак ще осъществи пътуването си до Оренбург в югозападен Сибир в събота, както и до северния град Арахангел в неделя.

Това е трето задържане за Навални в рамките на 6 месеца, като предишните две бяха преди митингите му в Москва на 26 март и на 12 юни тази година, като тогава бе осъден на съответно 12 и 25 дни затвор за организирането на непозволени протести. Колко дни ще трябва да излежи сега ще стане ясно след изслушването му в понеделник.

Предполага се обаче, че става дума за около 30 дни, тъй като срещу 41-годишният политик са повдигнати обвинения за многократно нарушаване на закона за организиране на публични сбирки, за които присъдата е едномесечен престой в затвора. /БГНЕС