Джонсън: Преходът след Брекзит не трябва да е над 2 години

Официалните преговори между Лондон и Брюксел относно условията, при които Обединеното кралство ще се оттегли от ЕС, започнаха на 19 юни.
Официалните преговори между Лондон и Брюксел относно условията, при които Обединеното кралство ще се оттегли от ЕС, започнаха на 19 юни. / БГНЕС

Преходният период след оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз не трябва да трае повече от две години, а след изтичането му Лондон ще спре да плаща на Брюксел за достъп до единен европейски пазар. Това заяви британският външен министър Борис Джонсън в интервю пред в. "Сън".

Той отбеляза, че "с нетърпение" очаква изпълнението на Брекзит и иска преходният период да не бъде продължен повече от две години. Според него, непосредствено след развода, страната трябва да се оттегли от юрисдикцията на Европейския съд и да стане независима от Брюксел.

"Няма смисъл да напускате ЕС и след това да се въртите в орбитата му", каза Джонсън.

Великобритания, според британския дипломат, няма да плаща за достъп до единния европейски пазар след преходния период.

"Винаги съм казвал, че ще плащаме за оправдани неща, например научни програми, но когато става дума за достъп до пазара… все едно ние да очакваме да ни платят за достъп до нашия пазар“, коментира министърът.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел относно условията, при които Обединеното кралство ще се оттегли от ЕС, започнаха на 19 юни в белгийската столица. Това се случи почти година след референдума във Великобритания, при който 51,9% от гражданите подкрепиха напускането на европейската общност.

Преговорите трябва да продължат до ноември 2018 г., след което страните ще имат шест месеца да ратифицират споразуменията. Самият Брекзит трябва да бъде факт не по-късно от края на март 2019 г. /ТАСС