Испания понижи прогнозата си за растеж заради Каталуния

Испанското правителство съкрати прогнозата си за икономически растеж през 2018 г. от 2,6%!д(MISSING)о 2,3%!.(MISSING)
Испанското правителство съкрати прогнозата си за икономически растеж през 2018 г. от 2,6%!д(MISSING)о 2,3%!.(MISSING) / БГНЕС

Испанското правителство съкрати прогнозата си за икономически растеж през 2018 г. от 2,6% до 2,3%. Мотивът за това е създалата се политическа криза около желанието на Каталуния за независимост от Мадрид.

В бюджетен план, изпратен до Брюксел, се посочва, че е отчетено "леко ограничаване на вътрешното търсене, което се дължи на негативното влияние на несигурността, свързана с последните политически събития в страната".

Испанският премиер Мариано Рахой вече предупреди за икономическото въздействие в писмо в понеделник до каталунския лидер Карлес Пучдемон.

"Последните стъпки, предприети от Вас и Вашето правителство, причиняват голямо разделение в каталунското общество, както и огромна икономическа несигурност, която заплашва благосъстоянието на хората", написа той.

Рахой добави също, че нарастващата несигурност за Каталуния, която е дълбоко задлъжняла на Мадрид, застрашава възстановяването на Испания от финансовата криза. /АФП