Украинци блокираха сладкарската фабрика на президента Петро Порошенко

Фабриката на президента в Киев.
Фабриката на президента в Киев. / БГНЕС

Активисти от украинското движение "Освобождение" блокираха сладкарската фабрика на президента Петро Порошенко в югозападния град Виница, изисквайки от него да направи воя избор – държавата или бизнеса.

Блокиралите фабриката „Рошен“ са дошли от Киев, за да предотвратят „всепозволеността, кражбите и лъжата“, казва се на страницата на движението в Туитър. Не се посочва колко души участват в акцията.

„Президентът трябва да избира – да се занимава или с държавата, или със своя бизнес“, глади изявлението на организацията в социалната мрежа.

Участниците в мероприятието призоваха украинците да бойкотират стоките и услугите, произвеждани от предприятията на Порошенко, да нямат работа с "нито една от 104 компании, който той е посочил в своята декларация“.

Порошенко е на пето място в класацията за най-богатите 100 украинци през 2017 година, съставена от украинското издание "Новое время" заедно с инвестиционната компания Dragon Capital. В сравнение с 2016 година той е слязъл с едно място по-надолу, но е увеличили богатството си от 959 млн. долара до един милиард. Първи е индустриалецът Ринат Ахметов, чийто капитал възлиза на 6,9 млрд. долара. /РИА-Новости