Бившата председателка на каталунския парламент се яви пред върховния съд

Карме Форкадел се яви пред върховния съд в Мадрид във връзка с ролята й в движението за независимост.
Карме Форкадел се яви пред върховния съд в Мадрид във връзка с ролята й в движението за независимост. / БГНЕС

Бившата председателка на регионалния парламент в испанската област Каталуния Карме Форкадел се яви пред върховния съд в Мадрид във връзка с ролята й в движението за независимост.

Върховен съдия трябва да реши дали да задържи Форкадел и петима бивши регионални депутати по обвинения в противодържавна дейност, бунт и злоупотреба с обществени средства след като миналия месец депутатите в каталунския парламент гласуваха за отделяне от Испания.

Те са заподозрени, че са се водили от „съгласувана стратегия за обявяване на независимост” преди официалната декларация на парламента в Барселона от 27 октомври, която задълбочи най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия.

В сряда декларацията беше отменена от испанския конституционен съд.

Върховният съд може да реши да наложи на Форкадел и бившите депутати мярка „задържане под стража” и да ги изпрати в предварителен арест, където вече се намират каталунски лидери, организирали референдума за независимост миналия месец.

Пред сградата на съда се събра малка група протестиращи, които носеха плакати срещу независимостта и обявиха вчерашната обща стачка в Каталуния за „пълен провал”.

Миналата седмица съдия в Мадрид нареди осем политици сепаратисти да останат в ареста заради подкрепата им на стъпките към независимост.

Каталуния е регион със 7,5 млн. население, която дава около една пета от БВП на Испания, а жителите й са дълбоко разделени по въпроса за независимостта. /АФП