Путин: Обвиненията в допинг целят да повлияят на президентските избори в Русия

В спорта не трябва да има политика, призова Путин.
В спорта не трябва да има политика, призова Путин. / БГНЕС

Владимир Путин свърза обвиненията срещу Русия за използването на допинг с предстоящите през 2018 година президентски избори в страната.

„Безпокои ме следното: Олимпиадата трябва да започне през февруари, а нашите президентски избори кога са? През март. Подозренията са много големи, че всичко това се прави, за да се създаде необходимата за някой обстановка на недоволство на любителите на спорта и спортистите, че уж държавата е отговорна за тези нарушения и трябва да отговаря за тях“, каза Путин в Челябинск.

Руският президент констатира, че днешните международни спортни организации, включително МОК, са изключително зависими от голям брой фактори, преди всичко от спонсорите, след това от притежателите на телевизионните права, от рекламодателите. Според него „това е огромен пласт от връзки и зависимости“. „И контролният пакет се намира в САЩ, защото там са главните компании, които поръчват и плащат за телевизионни права, там са основните спонсори, там са основните рекламодатели“, подчерта Путин.

„В отговор на нашето мнимо вмешателство в техните избори, САЩ искат да създадат проблеми при избирането на президент на Русия“, смята той.

„Ако това е така, тогава е много лошо, защото подкопава самия смисъл на олимпийското движение“, убеден е Путин. „Защото спортът, както и културата, трябва да бъде извън всякаква политика, защото те са мостове, които обединяват хората, а не нещо, което да разрушава отношенията между държавите“, уточни Путин и добави: „Ще видим как ще се развият по-нататък нещата“. /ТАСС